Dela och titta på videor på X

Dela videor på X
Det finns fyra sätt att dela videor på X:
Step 1

Spela in: Du kan spela in, redigera och dela videor från X-appen (X för iPhone eller X för Android OS 4.1 och senare).

Step 2

Importera: Om du använder X-appen för iPhone eller iPad kan du importera videor från din enhet.

Step 3

Ladda upp: Du kan ladda upp videor till x.com.

Step 4

Sänd live: Lär dig skapa en en livevideo direkt från X-appen.

Spela in en video till ett inlägg
Step 1

Om du vill dela en video just när något händer ska du trycka på kameraikonen  från menyn längst upp eller svepa åt vänster från tidslinjen.

Håll ned inspelningsknappen för att spela in en video.

Om du vill kan du lägga till inläggstext och en plats.

Tryck på Gör ett inlägg när du vill lägga upp inlägget eller tryck på Lägg till i tråden för att koppla det till ditt senaste inlägg. Tryck sedan på Lägg till för att dela det.

Step 2

Lägga till en video i ett inlägg.
Du kan trycka på inläggsikonen  för att spela in eller ladda upp en video som du vill lägga till det du har skrivit.

Nedanför inläggsrutan hittar du snabbvalsmöjligheter för att lägga till en ny video. Dina senaste videor från galleriet visas som miniatyrbilder för enkel åtkomst.

Tryck på kameriaikonen  för att spela in en video.

Du kan beskära videon genom att dra i endera sidan av fältet längst ned. Videor får vara högst 2 minuter och 20 sekunder.

Tryck på Beskär för att slutföra redigeringen. Du kan förhandsgranska videon genom att trycka på uppspelningsknappen innan du lägger upp den, och du kan redigera videon mer innan du delar.

Tryck på Lägg upp för att lägga upp den.

Obs! Tryck på X på videons miniatyrbild om du vill ta bort videon innan du lägger upp den.

Step 1

Om du vill dela en video just när något händer ska du trycka på kameraikonen  från menyn längst upp eller svepa åt vänster från tidslinjen.

Håll ned inspelningsknappen för att spela in en video.

Om du vill kan du lägga till en text och en plats.

Tryck på Gör ett inlägg när du vill lägga upp inlägget eller tryck på Lägg till i tråden för att koppla det till ditt senaste inlägg. Tryck sedan på Lägg till för att dela det.

Step 2

Lägga till en video i ett inlägg.
Du kan trycka på inläggsikonen för att spela in eller ladda upp en video som du vill lägga till det du har skrivit.

Nedanför inläggsrutan hittar du snabbvalsmöjligheter för att lägga till en ny video. Dina senaste videor från galleriet visas som miniatyrbilder för enkel åtkomst.

Tryck på kameriaikonen  för att spela in en video.

Du kan beskära videon genom att dra i endera sidan av fältet längst ned. Videor får vara högst 2 minuter och 20 sekunder.

Tryck på Beskär för att slutföra redigeringen. Du kan förhandsgranska videon genom att trycka på uppspelningsknappen innan du lägger upp den, och du kan redigera videon mer innan du delar.

Slutför genom att trycka på Gör ett inlägg

Obs! Tryck på X på videons miniatyrbild om du vill ta bort videon innan du lägger upp den.

Obs! Du kan även ändra autospelningsinställningarna från avsnittet Tillgänglighet i Inställningar och integritet.

Ladda upp och publicera en video via webben

1. Använd textrutan eller klicka på knappen Lägg upp
  2. Klicka på galleriknappen
  3. Välj en videofil som lagras på din dator och klicka på Öppna. En dialogruta visas om videon inte är i ett format som stöds. Den maximala filstorleken är 512 MB för inläggsvideor, men du kan ladda upp en video som är längre än 2 minuter och 20 sekunder och beskära den innan du inkluderar videon i ett inlägg.
  4. Skriv klart meddelandet och klicka på Gör inlägg för att dela ditt inlägg och din video.

Videotidsstämplar

En tidsstämpel är ett sätt att länka till ett specifikt ögonblick i videon. Tidsstämplar är ett utmärkt sätt att ge mer sammanhang kring en video och göra ditt innehåll mer välordnat och användarvänligt.

Hur kan jag använda tidsstämplar?

• När du lägger upp en video, kan du lägga till tidsstämplar för att ge mer sammanhang om videon, hjälpa tittarna att hitta i videon och låta dem se olika delar av videon igen väldigt enkelt.
  • Tidsstämplar går att infoga överallt i ett inlägg med en video.
  • Inte alla videor har undertexter.
    • x:xx
    • xx:xx
    • x:xx:xx
    • xx:xx:xx
  • Om du trycker på en tidsstämpel i ett inlägg öppnas videospelaren och börjar spela upp videon från den specifika tidpunkten.
  • Märk ett par saker:
    • Klickbara tidsstämplar är bara synliga i inlägg med en bifogad video. De är inte klickbara i inlägg utan video, inlägg med flera videor eller ett inlägg med en bifogad video och bild osv.
    • Du kan lägga upp tidsstämplar från iOS, Android och webben, men för ögonblicket är de bara klickbara i iOS. De blir klickbara i Android och på webben snart.
    • Det maximala antalet tidsstämplar som du kan infoga i ett inlägg är 50.

Titta på videor på X

Videor och GIF-filer spelas upp automatiskt på tidslinjen, i ögonblick, på fliken Utforska och överallt på X.

Hur hindrar jag videor från att spelas upp automatiskt?

Du kan stoppa videor från att spelas upp automatiskt på tidslinjen, i ögonblick och på fliken Utforska genom att ändra inställningen för automatisk videouppspelning. Dina inställningar för automatisk videouppspelning kan anpassas oberoende av varandra på x.com och i din X-app (du kan t.ex. ange att videor ska spelas upp automatiskt på din iOS-enhet men inte på webben).

Så här ändrar du autouppspelningsinställningen i appen X för iOS:

1. Gå till Inställningar och integritet.
  2. Tryck på Dataanvändning i avsnittet Tillgänglighet, visning och språk.
  3. Tryck på Automatisk videouppspelning
  4. Du kan välja mellan följande alternativ:

I mobilnätet eller på Wi-Fi, Bara på Wi-Fi och Aldrig.

Så här ändrar du autouppspelningsinställningen i appen X för Android:

1. Gå till Inställningar och integritet
  2. Tryck på Dataanvändning i Tillgänglighet, visning och språk.
  3. Tryck på Automatisk videouppspelning
  4. Du kan välja mellan följande alternativ: Mobildata och Wi-Fi, Endast Wi-Fi och Aldrig.

Så här ändrar du autouppspelningsinställningen på X.com:

1. Klicka på Mer på huvudmenyn och välj sedan Inställningar och integritet.
  2. Klicka på Dataanvändning i Tillgänglighet, visning och språk.
  3. Klicka på Spela upp automatiskt och välj sedan I mobilnätet eller på Wi-Fi eller Aldrig.

Undertexter

Visa undertexter i en video:

Slå på undertextalternativet i enhetens tillgänglighetsinställningar. I iOS betecknas detta Undertexter. Detsamma gäller Android.

Visa undertexter:
Stäng av enhetens ljud. Om du vill visa undertexter på webben ska du trycka på skjutreglaget CC på en video.

Obs! Inte alla videor har undertexter. I iOS och Android visas undertexter automatiskt om du tittar på videor från tidslinjen. Om du vill se undertexter i helskärmsläge måste du aktivera undertexter på systemnivå.

Tal till text genereras med Microsoft Azure Cognitive Services.

Titta på livevideor på X

Du kan titta på videor live i ögonblick, fliken Utforska, trender eller inlägg från ett konto som sänder live.

Du kan även titta på liveprogram från X på Amazon Fire TV och Apple TV.  Användare av Xbox Android TV kan använda X genom att starta sin webbläsare och besöka X.com.

När du tittar på en livevideo eller repris kan du dela sändningen via inlägg, direktmeddelande eller genom att kopiera länken. Du kan dela hela sändningen eller från en specifik punkt som du väljer.

Dela en livesändning eller repris:

1. Klicka eller tryck på delningsikonen  i livevideon eller reprisen i helskärmsläge
    1. Klicka eller tryck på Dela live (om sändningen pågår) eller Dela från början (i reprisläge) för att göra ett inlägg, skicka ett direktmeddelande eller kopiera länken till en komplett livevideo eller repris från början.
    2. Klicka eller tryck på Dela från … för att göra ett inlägg, skicka ett direktmeddelande eller kopiera länken till en livevideo eller repris från en viss punkt du väljer med markeringsfältet.

Du kan stöta på problem när du tittar på livevideor. Vi rekommenderar allmänt att du är ansluten till en god nätverksanslutning och/eller försöker med ett annat nätverk eller en annan webbläsare. Att stänga och åter öppna appen eller webbläsaren kan dessutom hjälpa. Använd för bästa möjliga resultat en uppdaterad app eller webbläsare. Om du fortsätter att ha problem vill vi att du talar om det för oss.

Hoppa framåt eller bakåt

När du tittar på en video kan du dubbeltrycka på skärmen och snabbt hoppa framåt eller bakåt.

Flytta runt i en video:

1. Flytta framåt fem sekunder genom att dubbeltrycka på den yttre högra sidan av videoskärmen.
  2. Flytta bakåt fem sekunder genom att dubbeltrycka på den yttre vänstra sidan av videoskärmen.

När du har dubbeltryckt för att hoppa kan du gå vidare i den riktningen med bara ett tryck.

För närvarande går det bara att hoppa framåt eller bakåt medan du tittar på videor i helskärmsläge.

Obs! Premiumströmning av liveinnehåll och widgeten för inbäddad livevideo kräver cookies från en annan X.com-domän som heter twimg.com. De åstadkommer två saker: de underlättar livevideotittande och levererar annonser. Om externa cookies är inaktiverade i webbläsaren fungerar det inte att se på livevideor och vi kan inte heller visa annonser för att betala för upplevelsen. Safari-användare kan använda premiumströmning av liveinnehåll eller widgeten för inbäddad livevideo utan att ändra sina webbläsarinställningar genom att klicka på Tillåt när de får en fråga. Detta gör att vi kan spara en cookie till twimg.com som hjälper oss att tillhandahållla livevideoupplevelsen och leverera annonser. Om du använder en annan webbläsare måste du läsa dess hjälp för att få information om hur du tillåter externa cookies.

Push-notiser om livevideor
Om det finns ett konto vars livevideor du inte vill missa, kan du välja att ta emot push-notiser när det börjar sända. Det är lätt att ställa in notiser direkt från kontots profilsida.
Step 1

Tryck på notisikonen  på kontots profil

Step 2

Välj Endast inlägg med livevideo i popup-meddelandet.

Step 3

Du kan stänga av push-notiser om livevideo genom att trycka på ikonen för en markerad notis  i kontoprofilen och välja Inga.

Om det finns ett konto vars livevideor du inte vill missa, kan du välja att ta emot push-notiser när det börjar sända. Det är lätt att ställa in notiser direkt från kontots profilsida.
Step 1

Tryck på notisikonen  på kontots profil

Step 2

Markera rutan invid Kontonotiser

Step 3

Välj Endast livevideo i popup-meddelandet.

Step 4

Du kan stänga av push-notiser om livevideo genom att trycka på ikonen för en markerad notis  i kontoprofilen och välja Inga.

Videonedladdningar på X

Premium-prenumeranter kan hämta videor från vissa inlägg och titta på dem offline eller för att vara kreativa och mixa om dessa videor för att skapa nytt innehåll.

Observera dock ett par saker:

• Din kontroll: Från och med 25 juli 2023 kommer videor du lägger upp på X att gå att hämta av Premium-prenumeranter, såvida du inte väljer bort detta genom att inaktivera alternativet Tillåt videon att hämtas för videon när du skriver inlägget. (Obs! Videor som läggs upp före 25 juli 2023 går inte att hämta.)

• Åldersbegränsningar: Om ditt konto tillhör en person som är under 18 år, ställs inställningen för hämtning av videor automatiskt in på AV, och du kan inte ändra inställningen.

• Delning hos tredje man: Tänk på att även om X-användare inte kan dela dina videor direkt hos tredje man om hämtningar är inaktiverade, kan de dela en länk till inlägget.

• Integritetsinställningar: Om du vill ha mer kontroll över vilka som kan se dina inlägg och titta på dina videor, kan du lära dig ändra dina integritetsinställningar. Detta kan ge dig mer kontroll över ditt material och vilka som har tillgång till det.

Hämta en video

1. Gå till videon som du vill hämta
  2. Tryck på ikonen med tre punkter uppe i det högra hörnet
  3. Tryck på Hämta videon

Välja bort att en video ska gå att hämta

1. När du skriver ett inlägg och har lagt upp en video i det ska du trycka på Redigera längst ned till höger i videon
  2. Tryck på Inställningar

Tryck invid Tillåt videon att hämtas för att slå på eller stänga av funktionen. (Obs! Denna inställning går inte att ändra senare. Om du vill inaktivera hämtningar framöver måste du radera själva inlägget.)

Vanliga frågor

Mina inlägg är skyddade. Är även mina videor skyddade?

Om dina inlägg är skyddade kan bara dina följare se dina videor i dina inlägg. Observera att dina följare kan ladda ned eller i sin tur dela länkar till videor som du delar i skyddade inlägg. Länkar till videor som delas på X är inte skyddade. Alla som har länken kommer att kunna se innehållet. Om du inte vill att någon ska se dina videor på X föreslår vi att du raderar inläggen med dessa videor.

Räknas videor in i teckenbegränsningen för ett inlägg?

Nej, videor räknas inte in i teckenbegränsningen för ett inlägg.

Spelas videor upp i slinga automatiskt på X?

Alla videor som läggs upp på X som är 60 sekunder eller kortare spelas automatiskt upp i slinga.

Går det att docka en video på X?

Du kan docka en förinspelad video eller sändning från din X för iOS- eller X för Android-app. Med videodockning är det lätt att titta medan man fortsätter använda X, t.ex. bläddrar på tidslinjen eller skickar ett direktmeddelande.

Docka och avdocka en video (iOS och Android):

• Om du vill docka en video behöver du bara trycka på dockingsikonen längst upp till höger i en video i helskärmsläge.
  • Du kan återgå till helskärmsvyn av den dockade videon genom att trycka på videon.
  • Du kan stänga en dockad video genom att dra den dockade videon mot kanten av skärmen med fingret tills den försvinner. Om du trycker på en annan video försvinner den vid tillfället dockade videon också.

Vilka är begränsningarna i fråga om upplösningen och bildförhållandet för videor som går att lägga upp på webben?

• Minsta upplösning: 32 × 32
  • Högsta upplösning: 1 920 × 1 200 (och 1 200 × 1 900)
  • Bildförhållanden: Intervallet 1:2.39–2.39:1 (inklusive ändarna)
  • Högsta bildfrekvens: 40 bilder/s
  • Högsta bithastighet: 25 Mbit/s

Går det att tagga folk i en video?

Det går inte att tagga folk i en video, men det är möjligt att göra i bilder. Läs mer om fototaggning.

Hur raderar jag en video (efter att ha gjort ett inlägg)?

Du kan radera en video på samma sätt som du raderar ett foto: genom att radera själva inlägget.

Går det att skicka videor via direktmeddelande?

Ja, du kan skicka videor och GIF-bilder via direktmeddelanden