Om kontosäkerhet

Vi rekommenderar följande bästa praxis för att skydda ditt konto:

• Använd ett starkt lösenord som du inte använder på andra webbplatser.
  • Använd autentisering med två faktorer.
  • Kräv en e-postadress och ett telefonnummer för att begära en länk eller kod för lösenordsåterställning.
  • Var varsam med suspekta länkar, och se alltid till att du befinner dig på twitter.com innan du anger dina inloggningsuppgifter.
  • Avslöja aldrig ditt användarnamn eller lösenord för någon utomstående, särskilt inte personer som lovar att ge dig följare, tjäna pengar åt dig eller verifiera dig.
  • Se till att programvaran på din dator, däribland din webbläsare, är uppdaterad med de senaste uppgraderingarna och antivirusprogrammet.
  • Kolla om ditt konto har råkat ut för intrång.

Lösenordsstyrka

Skapa ett starkt och unikt lösenord för ditt X-konto. Du bör även skapa ett lika starkt och unikt lösenord för e-postadressen som är kopplad till ditt X-konto.

Gör detta:

• Skapa ett lösenord som är minst tio tecken långt. Ju längre desto bättre.
  • Använd en blandning av versaler, gemener, siffror och symboler.
  • Använd olika lösenord på alla webbplatser du besöker.
  • Förvara ditt lösenord på ett säkert ställe. Fundera på att använda ett program för lösenordshantering där du kan lagra alla dina inloggningsuppgifter säkert.

Gör inte detta:

• Använd inte personuppgifter i ditt lösenord, t.ex. ditt telefonnummer, födelsedagar osv.
  • Använd inte ord som står i ordböcker, t.ex. ”lösenord”, ”jagälskardig” osv.
  • Använd inte följder som ”abcd1234” eller tangentbordsföljder som ”qwerty”.
  • Återanvänd inte lösenord på flera webbplatser. Lösenordet till ditt X-konto ska vara unikt för X.

Dessutom kan du välja Skydd mot lösenordsåterställning i Kontoinställningarna.  Om du markerar denna ruta ombeds du att ange antingen din e-postadress eller ditt telefonnummer, eller din e-postadress och sedan ditt telefonnummer om bägge är kopplade till ditt konto för att skicka en länk för lösenordsåterställning eller bekräftelsekod om du råkar glömma lösenordet.

Hitta inställningarna för lösenordsåterställning
  1. Gå till huvudmenyn
  2. Tryck på Inställningar och integritet
  3. Tryck på Konto
  4. Tryck på Säkerhet
  5. Slå på Skydd mot lösenordsåterställning
  1. Gå till appinställningarna
  2. Tryck på Konto
  3. Tryck på Säkerhet
  4. Slå på Skydd mot lösenordsåterställning
Använd autentisering med två faktorer

Autentisering med två faktorer är ett extra säkerhetsskikt för kontot. I stället för att förlita dig enbart på ett lösenord införs en andra kontroll vid autentisering med två faktorer. Det gör att du och enbart du kan komma åt ditt X-konto. Bara personer som har tillgång till både ditt lösenord och din mobiltelefon (eller säkerhetsnyckel) kommer att kunna logga in på ditt konto.

Läs vår artikel om autentisering med två faktorer om du vill veta mer.

Kolla att du befinner dig på twitter.com

Nätfiske handlar om att någon försöker lura dig att lämna ut ditt användarnamn på X, din e-postadress eller ditt telefonnummer och lösenord, vanligtvis så att de ska kunna skicka spam från kontot. I många fall försöker personen lura dig med en länk som leder till en falsk inloggningssida. När du uppmanas att ange ditt lösenord på X ska du ta för vana att snabbt kika på webbadressen i adressfältet i webbläsaren för att kontrollera att du befinner dig på twitter.com. Och om du får ett direktmeddelande (även från en vän) med en webbadress som ser skum ut, rekommenderar vi att du inte öppnar länken.

Nätfiskewebbplatser ser många gånger ut precis som Xs inloggningssida, men du befinner dig på en annan webbplats än Xs. Xs domäner har alltid https://twitter.com/ som basdomän. Här är ett par exempel på Xs inloggningssidor:

Om du känner dig osäker på en viss inloggningssida ska du gå direkt till twitter.com och ange dina inloggningsuppgifter där. Om du misstänker att du har råkat ut för nätfiske ska du ändra ditt lösenord så snart du kan och läsa vår artikel om konton som har råkat ut för intrång, där du hittar ytterligare anvisningar.

Läs om falsk e-post från X om du vill ha mer information om nätfiske per e-post.

Vi kontaktar dig inte och efterfrågar ditt lösenord

X ber dig aldrig att ange ditt lösenord per e-post, direktmeddelande eller svar.

Vi ber dig aldrig att hämta något eller att logga in på en webbplats som inte tillhör X. Öppna aldrig en bilaga och installera aldrig något program från ett e-postmeddelande som påstås komma från oss. Det gör det inte.

Om vi misstänker att ditt konto har råkat ut för nätfiske eller hackats, kan vi återställa lösenordet för att hindra hackaren från att missbruka kontot. I detta fall mejlar vi en länk för att återställa ditt lösenord på twitter.com.

Om du glömmer bort ditt lösenord kan du återställa det via den här länken.

Varningar om nya och suspekta inloggningar

Om vi upptäcker en suspekt inloggning eller att du loggar in på ditt X-konto från en ny enhet för första gången, skickar vi en push-notis i X-appen eller per e-post som en extra skyddsåtgärd för ditt konto. Varningar om inloggningar skickas bara efter nya inloggningar via X för iOS och Android, X.com och den mobila webben.

Genom dessa varningar kan du verifiera att det var du som loggade in från enheten. Om du inte loggade in från enheten bör du följa anvisningarna i notisen för att säkra ditt konto. Börja med att ändra ditt X-lösenord direkt. Observera att platsen som listas i notisen är en uppskattad position som härleds från IP-adressen du använde för att ansluta till X, och den kan skilja sig från den plats där du verkligen befinner dig.

Obs! Om du loggar in på ditt X-konto från en webbläsare i inkognitoläge eller med cookies inaktiverade, får du en varning varje gång.

Varningar om e-postadressändringar

Varje gång e-postadressen som är kopplad till ditt X-konto ändras, skickar vi en e-postnotis till den tidigare använda e-postadressen i ditt konto. Ifall ditt konto har råkat ut för intrång, hjälper dessa varningar dig att vidta åtgärder för att ta tillbaka kontrollen över ditt konto.

Utvärdera länkar på X

Många X-användare lägger upp länkar med länkförkortare som bit.ly och TinyURL för att skapa unika, korta länkar som är enklare att dela i posts. Men länkförkortare kan dölja den slutgiltiga domänen, vilket gör det svårt att avgöra vart länken leder.

Vissa webbläsare, som Chrome och Firefox, har kostnadsfria insticksprogram som visar den slutgiltiga webbadressen utan att du behöver klicka på dem:

I allmänhet bör du vara försiktig när du klickar på länkar. Om du klickar på en länk och upptäcker att du har hamnat på en sida som liknar Xs inloggningssida ska du inte ange ditt användarnamn och lösenord. Besök i stället X.com och logga in direkt från Xs startsida.

Håll datorn och webbläsaren uppdaterad och fri från virus

Håll webbläsaren och operativsystemet uppdaterade med den senaste versionen och de senaste korrigeringarna – korrigeringar publiceras ofta för att rätta till särskilda säkerhetshot. Sök igenom datorn regelbundet efter virus, spionprogram och annonsprogram.

Om du använder en offentlig dator måste du logga ut från X när du är klar.

Välj externa appar noga

Det finns många externa appar av externa utvecklare som bygger på X-plattformen som du kan använda med dina X-konton. Du bör dock vara försiktig med att ge externa appar tillgång till ditt konto.

Om du vill ge en extern app tillgång till ditt konto, rekommenderar vi att du gör det enbart med Xs OAuth-metod. OAuth är en säker anslutningsmetod och kräver inte att du lämnar ut ditt användarnamn och lösenord på X till den externa parten. Du bör vara särskilt försiktig när du ombeds att ange ditt användarnamn och lösenord till en app eller webbplats, eftersom externa appar inte behöver dem för att komma åt ditt konto via Oauth. När du lämnar ut ditt användarnamn och lösenord till någon annan, får den personen total kontroll över ditt konto och kan låsa sig ute eller vidta åtgärder som skulle kunna få ditt konto avstängt. Läs om att ansluta eller återkalla externa appar.

Vi föreslår att du granskar externa appar som har tillgång till ditt konto från tid till annan. Du kan återkalla åtkomsten från appar som du inte känner igen eller som postar åt dig genom att gå till fliken Applikationer i kontoinställningarna.