Live video's maken op Twitter

Op Twitter zie je wat er op dit moment in de wereld speelt, van het laatste nieuws tot grote live-evenementen. Je kan eenvoudig live video's maken en delen wat er op dat moment gebeurt vanuit je Twitter-account.

Een live video maken
Een live video starten:
Step 1

Tik op het icoon in het opstelvenster.

Step 2

Tik op Live in de selectiefunctie onderaan.

Step 3

Tik op de microfoon rechts bovenaan om live te gaan met audio in plaats van video. De camera wordt dan uitgeschakeld en je kijkers kunnen jou wel horen maar niet zien.

Step 4

Voeg desgewenst een locatie toe en vul eventueel een beschrijving in die als Tweet wordt weergegeven.

Step 5

Om gasten uit te kunnen nodigen voordat je live gaat, tik op Gasten uitnodigen om personen te selecteren of te zoeken om in te bellen in de live uitzending.

• Tik op het profiel-icoon van de gasten die je wil laten inbellen.
  • Tik op Opslaan.
Step 6

Tik op Live gaan. Je live uitzending met beschrijving en locatie (als je deze hebt toegevoegd) worden weergegeven in een Tweet in je tijdlijn met volgers en in je profiel.

Een live video stoppen:
Je kan een live video ook op elk gewenst moment stoppen door te drukken op de Stop-knop links bovenaan en dit te bevestigen in het menu dat verschijnt.

Een live stream starten met hardware of software van derden:
Step 1

Ga naar de instellingen van je applicatie of hardware en kies “Aangepaste streamingserver”

Step 2

Selecteer de optie 'Twitter' in het vervolgkeuzemenu om deze encoder te verifiëren voor je Twitter-account

Step 3

Log in bij je Twitter-account met de gebruikersnaam en het wachtwoord van het account waar je de stream naartoe wil sturen en accepteer de machtigingen

Step 4

Start met het streamen van je video.

Let op: elke encoder is anders. Raadpleeg daarom de handleiding van de applicatie als je vragen hebt.

Waar vind ik live video's op Twitter?

Je kan live video's ontdekken en bekijken via de tijdlijn van je startpagina, meldingen, zoekresultaten en trends. Je kan op live video's en videoherhalingen bekijken van iedereen op Twitter waarvan het account niet is afgeschermd.

Gasten uitnodigen om in te bellen

Als deze optie is ingeschakeld, kan een uitzender zijn kijkers uitnodigen om als gast mee te doen en kunnen kijkers van de live uitzending vragen om mee te doen als gast. Maximaal drie gasten kunnen tegelijkertijd inbellen in een live uitzending. Uitzenders kunnen ervoor kiezen om de camera uit te schakelen en alleen inbellen via audio in te schakelen. Gasten bellen dan in via audio en alle kijkers kunnen hen horen.

Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending:

1. Tik op het icoon in het opstelvenster voor Tweets.

2. Tik onderaan op Live

3. Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending, tik je op het icoon  rechts bovenaan.

4. Tik op Live gaan om je uitzending te starten.

5. Wanneer een kijker een verzoek heeft ingediend om in te bellen in je uitzending, wordt een melding weergegeven in de chat. Je kan de inbellijst ook bekijken door te tikken op het icoon  op de balk onderaan, waar je kan zien welke kijkers hebben verzocht om in te bellen in de uitzending.

6. Tik op het icoon om ze toe te voegen aan de uitzending. Na een aftelperiode van 5 seconden komen ze in de uitzending.

7. Je verwijdert een gast uit de uitzending door te tikken op X rechts boven zijn of haar profielafbeelding.

Kijkers uitnodigen voor een live uitzending:

1. Tik op het icoon in het opstelvenster voor Tweets.

2. Tik onderaan op Live

3. Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending, tik je op het icoon  rechts bovenaan.

4. Tik op het icoon .

5. Tik op Nodig gasten uit.
  6. Selecteer of Zoek naar gasten.

7. Tik op LIVE gaan om je uitzending te starten. De uitnodigingen worden via privéberichten verzonden.

Gasten toevoegen aan een live uitzending:

1. Tik op het icoon  in het opstelvenster voor Tweets.
  2. Tik onderaan op de livemodus.
  3. Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending, tik je op het icoon  rechts bovenaan.
  4. Tik op Live gaan om je uitzending te starten.
  5. Tik op het icoon .
  6. Tik op de '+' naast de kijkers die je als gast wil toevoegen.

Als gast inbellen in een live uitzending:

1. Wanneer je kijkt naar een live uitzending waarvoor inbellen als gast is ingeschakeld, tik je op het icoon  en vervolgens op Vragen om in te bellen.

2. De uitzender moet je verzoek om als gast in te bellen, goedkeuren.

3. Na goedkeuring wordt op het scherm een aftelperiode van 5 seconden weergegeven voordat je wordt toegevoegd aan de uitzending. Als je ervoor kiest om niet in te bellen, tik je op Annuleren.

4. Alle kijkers van de uitzending kunnen jou via audio horen.

Als gast de uitzending verlaten:

Als gast verlaat je de uitzending door te tikken op het icoon  onderaan. Selecteer Ophangen of tik op X links boven in het scherm. Wanneer je als gast de uitzending verlaat, kan je nog als kijker verder kijken naar de live uitzending.

Kan ik een live uitzending of herhaling delen?

Ja! Klik of tik vanuit de live video of herhaling in de volledige schermweergave op het icoon delen  en kies dan een van de volgende opties:

• Klik of tik op Live delen (als de video live is) of Vanaf begin delen (als het een herhaling is) om de volledige live video of de herhaling vanaf het begin te delen in een Tweet of privébericht, of kopieer de link.
  • Klik of tik op Delen vanaf... om de live video of de herhaling vanaf een bepaald punt te delen in een Tweet of privébericht, of kopieer de link. Je selecteert het gewenste punt met de selectiebalk.

Wat gebeurt er met mijn video's als ik live ga op Twitter?

Live video's zijn eigenlijk hetzelfde als Tweets. Je kan ernaar zoeken in de Twitter-app en op de website van Twitter. Bovendien kunnen live video's worden ingesloten op andere websites, net als Tweets.

Kan ik wijzigingen aanbrengen in mijn live video nadat deze is uitgezonden?

In de Twitter-app voor iOS en Android kan je de titel en miniatuurafbeelding wijzigen, en je kan een aangepast startpunt instellen nadat een uitzending is afgelopen. Tik daarvoor eerst op de uitzending die je wil bewerken. Tik op het menu buiten het scherm en vervolgens op de optie Uitzending bewerken. Nadat je de wijzigingen hebt aangebracht, wordt je gevraagd om op te slaan.

Hou er rekening mee dat je titels van uitzendingen maximaal drie keer kan wijzigen. Daarnaast duurt het tot 15 minuten voordat wijzigingen te zien zijn in Twitter.

Wat zijn hartjes?

Met hartjes kan je je steun en enthousiasme delen voor een video. In iOS of Android kan je op het scherm tikken om de uitzender een hartje te geven. Op internet kan je wanneer je bent ingelogd hartjes geven door in de rechterbenedenhoek op het harticoon te klikken.

Kan ik mijn live video's opslaan?

Je live video's worden automatisch geplaatst als Tweet wanneer je live gaat. Je kan je live video's ook opslaan in de filmrol van je apparaat door op Opslaan in filmrol te tikken aan het einde van je live video. Voor instructies over hoe je een video later kan uploaden en delen, lees je het artikel Video's delen en bekijken op Twitter.

Kan ik een melding ontvangen als een account dat ik volg een live video start?

Ja! In ons artikel Video's delen en bekijken op Twitter lees je hoe je pushmeldingen kan krijgen als een account live gaat.

Kan ik een reactie toevoegen aan een live video op Twitter?

Ja, je kan reageren en hartjes sturen naar elke live video die je bekijkt op iOS, Android en op het internet. Om met andere mensen in het publiek te communiceren, tik je op een reactie. Vervolgens kan je de accountpagina van het profiel bekijken, antwoorden op een reactie of het account blokkeren.

Wat zijn hartjes?

Met hartjes kan je je steun en enthousiasme delen voor een video. In iOS of Android kan je op het scherm tikken om de uitzender een hartje te geven. Op internet kan je wanneer je bent ingelogd hartjes geven door in de rechterbenedenhoek op het harticoon te klikken.

Kan ik voorkomen dat iemand mijn live video bekijkt en erop reageert?

Als je iemand blokkeert op Twitter, kan deze persoon je live video's niet meer bekijken of erop reageren. Als je wil voorkomen dat iemand reacties achterlaat op je live video's, kan je deze persoon blokkeren door op de reactie te tikken, zijn/haar profiel te selecteren, op het tandwiel-icoon te tikken en vervolgens Gebruiker blokkeren te kiezen. Het account wordt geblokkeerd op Twitter en kan je live video's niet meer zien.

Als je video's bekijkt, kan je reacties rapporteren die je beledigend of aanstootgevend vindt door de reactie te selecteren en vervolgens Reactie rapporteren. Als je een reactie van iemand rapporteert, zie je geen berichten meer van die persoon voor de rest van de live video. Het account wordt hierdoor echter niet geblokkeerd op Twitter.

Kan ik mijn live video's verwijderen?

Ja, je kan op elk moment alle geplaatste video's verwijderen door je Tweet te verwijderen.

Kan ik live gaan als mijn Tweets zijn afgeschermd?

Je kan niet live gaan vanuit Twitter als je Tweets worden afgeschermd.

Als je je Tweets afschermt nadat deze al openbaar zijn geplaatst, zijn je live video's alleen vindbaar voor je volgers op Twitter. Je kan bestaande live video's uit Twitter verwijderen door de Tweet met je live video te verwijderen.

Kunnen mensen die mijn live video bekijken erop reageren?

Mensen kunnen rechtstreeks via Twitter reageren op live video's.

Waar vind ik meer live video's om te kijken?

Je kan Live uitzendingen ontdekken op de Twitter-tijdlijn wanneer anderen het live evenement delen. Je kan ook klikken op het belicoon van een specifiek accountprofiel dat je volgt. Dan krijg je een melding wanneer de volgende uitzending op dat account wordt gestart.

Wat voor content is toegestaan voor live video's?