Live video's maken op Twitter

Op Twitter zie je wat er op dit moment in de wereld speelt, van het laatste nieuws tot grote live-evenementen. Met Periscope maak je eenvoudig live video's en deel je wat er op dit moment gebeurt.

Instructies bekijken voor:

Een live video maken

Een live video starten:

1. Veeg naar links in de tijdlijn van je startpagina of tik op in het opstelvenster.
  2. Tik op de livemodus in de selectiefunctie onderaan.
  3. Tik op de microfoon rechts bovenaan om live te gaan met audio in plaats van video. De camera wordt dan uitgeschakeld en je kijkers kunnen jou wel horen maar niet zien.
  4. Voeg desgewenst een locatie toe en vul eventueel een beschrijving in die als Tweet wordt weergegeven. Druk dan op Ga live.
  5. Je live uitzending met beschrijving en locatie (als je deze hebt toegevoegd) worden weergegeven in een Tweet in je tijdlijn met volgers en in je profiel.

Een live video stoppen:

Je kan een live video ook op elk gewenst moment stoppen door te drukken op de Stop-knop links bovenaan en je actie te bevestigen in het menu dat verschijnt.

Een live video maken

Een live video starten:

1. Veeg naar links in de tijdlijn van je startpagina of tik op in het opstelvenster.
  2. Tik op de livemodus in de selectiefunctie onderaan.
  3. Tik op de microfoon rechts bovenaan om live te gaan met audio in plaats van video. De camera wordt dan uitgeschakeld en je kijkers kunnen jou wel horen maar niet zien.
  4. Voeg desgewenst een locatie toe en vul eventueel een beschrijving in die als Tweet wordt weergegeven. Druk dan op Live gaan.
  5. Je live uitzending met beschrijving en locatie (als je deze hebt toegevoegd) worden weergegeven in een Tweet in je tijdlijn met volgers en in je profiel.

Een live video stoppen:

Je kan een live video ook op elk gewenst moment stoppen door te drukken op de Stop-knop links bovenaan en je actie te bevestigen in het menu dat verschijnt.

Waar vind ik live video's op Twitter?

Je kan live video's ontdekken en bekijken via de startpagina van je tijdlijn, meldingen, zoekresultaten en trends. Je kan live video's en videoherhalingen bekijken van iedereen op Twitter en Periscope waarvan het account niet is afgeschermd.

Live gaan met gasten

Als deze optie is ingeschakeld, kan een uitzender zijn kijkers uitnodigen om als gast mee te doen en kunnen kijkers van de live uitzending vragen om mee te doen als gast. Maximaal drie gasten kunnen tegelijkertijd inbellen in een live uitzending. Uitzenders kunnen ervoor kiezen om de camera uit te schakelen en alleen inbellen via audio in te schakelen. Gasten bellen dan in via audio en alle kijkers kunnen hen horen.

Een live uitzending met gasten starten:

1. Open de camera door naar links te vegen in je tijdlijn of te tikken op  in het opstelvenster voor Tweets.

2. Tik onderaan op de livemodus.

3. Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending, tik je op het icoon  Faces button Created with Sketch.  rechts bovenaan.

4. Tik op Live gaan om je uitzending te starten.

5. Wanneer een kijker een verzoek heeft ingediend om in te bellen in je uitzending, wordt een melding weergegeven in de chat. Je kan de inbellijst ook bekijken door te tikken op het icoon  Faces button Created with Sketch.  op de balk onderaan, waar je kan zien welke kijkers hebben verzocht om in te bellen in de uitzending.

6. Tik op  om ze toe te voegen aan de uitzending. Na een aftelperiode van 5 seconden komen ze in de uitzending.

7. Je verwijdert een gast uit de uitzending door te tikken op X rechts boven zijn of haar profielafbeelding.

Kijkers uitnodigen voor een live uitzending:

1. Open de camera door naar links te vegen in je tijdlijn of te tikken op het icoon  in het opstelvenster voor Tweets.

2. Tik onderaan op de livemodus.

3. Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending, tik je op het icoon  Faces button Created with Sketch. rechts bovenaan.

4. Tik op Live gaan om je uitzending te starten.

5. Tik op het icoon  Faces button Created with Sketch. .

6. Tik op Nodig gasten uit.

Gasten toevoegen aan een live uitzending:

1. Open de camera door naar links te vegen in je tijdlijn of te tikken op het icoon   in het opstelvenster voor Tweets.
  2. Tik onderaan op de livemodus.
  3. Als je wil dat kijkers kunnen verzoeken om in te bellen in de live uitzending, tik je op het icoon  Faces button Created with Sketch. rechts bovenaan.
  4. Tik op Live gaan om je uitzending te starten.
  5. Tik op het icoon  Faces button Created with Sketch. .
  6. Tik op de '+' naast de kijkers die je als gast wil toevoegen.

Als gast inbellen in een live uitzending:

1. Wanneer je kijkt naar een live uitzending waarvoor inbellen als gast is ingeschakeld, tik je op het icoon  Faces button Created with Sketch.  en vervolgens op Vragen om in te bellen.

2. De uitzender moet je verzoek om als gast in te bellen, goedkeuren.

3. Na goedkeuring wordt op het scherm een aftelperiode van 5 seconden weergegeven voordat je wordt toegevoegd aan de uitzending. Als je ervoor kiest om niet in te bellen, tik je op Annuleren.

4. Alle kijkers van de uitzending kunnen jou via audio horen.

Als gast de uitzending verlaten:

Als gast verlaat je de uitzending door te tikken op het icoon  Group 2 Created with Sketch.  onderaan. Selecteer Ophangen of tik op X links boven in het scherm. Wanneer je als gast de uitzending verlaat, kan je nog als kijker verder kijken naar de live uitzending.

Kan ik een live uitzending of herhaling delen?

Ja! Klik of tik vanuit de live video of herhaling in de volledige schermweergave op het deelicoon  en kies dan een van de volgende opties:

• Klik of tik op Live delen (als de video live is) of Vanaf begin delen (als het een herhaling is) om de volledige live video of de herhaling vanaf het begin te delen in een Tweet of privébericht, of kopieer de link.
  • Klik of tik op Delen vanaf... om de live video of de herhaling vanaf een bepaald punt te delen in een Tweet of privébericht, of kopieer de link. Je selecteert het gewenste punt met de selectiebalk.

Wat betekent 'geblokkeerd door moderator'?

Periscope-uitzenders kunnen ervoor kiezen om moderators aan te wijzen, die kunnen helpen om de reacties in hun uitzending in de gaten te houden en mensen namens hen te negeren. Wanneer een van de geselecteerde moderators iemand in het publiek negeert, kan die persoon niet meer chatten tijdens de rest van de uitzending. Iedereen die deelneemt aan de uitzending op Periscope of Twitter kan het zien als iemand is genegeerd door een van de moderators.

Hier vind je meer informatie over het toewijzen van chatmoderators op Periscope.

Wat gebeurt er met mijn video's als ik live ga op Twitter?

Live video's zijn eigenlijk hetzelfde als Tweets. Je kan ernaar zoeken in de Twitter-app en op de website van Twitter. Bovendien kunnen live video's worden ingesloten op andere websites, net als Tweets. Ze zijn ook beschikbaar en vindbaar op Periscope, de motor achter live video's op Twitter. Als je een locatie toevoegt aan je Tweet met live video, is je video vindbaar op de Wereldwijde kaart in Periscope.

Kan ik wijzigingen aanbrengen in mijn live video nadat deze is uitgezonden?

In de Twitter-app voor iOS en Android kan je de titel en miniatuurafbeelding wijzigen, en je kan een aangepast startpunt instellen nadat een uitzending is afgelopen. Tik daarvoor eerst op de uitzending die je wil bewerken. Tik op het menu buiten het scherm en vervolgens op de optie Bewerk uitzending. Nadat je de wijzigingen hebt aangebracht, wordt je gevraagd om op te slaan.

Hou er rekening mee dat je titels van uitzendingen maximaal drie keer kan wijzigen. Daarnaast kan het tot 15 minuten duren voordat je de wijzigingen kan zien in Twitter en tot een minuut voordat je ze op Periscope kan zien.

Betekent dit dat ik nu een Periscope-account heb?

Wij gebruiken je Twitter-account om in te loggen bij Periscope. Om de functionaliteit van Periscope optimaal te benutten, download je de Periscope-app. Dan kan je bijvoorbeeld populaire en aanbevolen live video's bekijken en accounts ontdekken om te volgen. Ook kan je dan je accountinstellingen in Periscope aanpassen.

Kan ik mijn live video's opslaan?

Je live video's worden automatisch geplaatst als Tweet wanneer je live gaat. Je kan je live video's ook opslaan in de filmrol van je apparaat door op Bewaar in filmrol te tikken aan het einde van je live video. Voor instructies over hoe je een video later kan uploaden en delen, lees je het artikel Video's delen en bekijken op Twitter.

Kan ik een melding ontvangen als een account dat ik volg een live video start?

Ja! In ons artikel Video's delen en bekijken op Twitter lees je hoe je pushmeldingen kan krijgen als een account live gaat.

Kan ik een reactie toevoegen aan een live video op Twitter?

Ja, je kan reageren en hartjes sturen naar elke live video die je bekijkt op iOS, Android en op het internet. Om met andere mensen in het publiek te communiceren, tik je op een reactie. Vervolgens kan je de accountpagina van het profiel bekijken, antwoorden op een reactie of het account blokkeren. Hou er rekening mee dat als je een account op Twitter blokkeert, het ook in Periscope wordt geblokkeerd.

Wat zijn hartjes?

Met hartjes kan je je steun en enthousiasme delen voor een video. In iOS of Android kan je op het scherm tikken om de uitzender een hartje te geven. Op internet kan je wanneer je bent ingelogd hartjes geven door in de rechterbenedenhoek op het harticoon te klikken. Wij hebben meer informatie over hartjes en superhartjes

Kan ik voorkomen dat iemand mijn live video bekijkt en erop reageert?

Als je iemand blokkeert op Twitter, kan deze persoon je live video's niet meer bekijken of erop reageren. Als je wil voorkomen dat iemand reacties achterlaat op je live video's, kan je deze persoon blokkeren door op de reactie te tikken, zijn/haar profiel te selecteren, op het tandwielicoon te tikken en vervolgens Gebruiker blokkeren te kiezen. Het account wordt geblokkeerd op Twitter en Periscope en kan je live video's niet meer zien. Lees Periscopes artikel over het modereren van reacties voor meer informatie.

Als je video's bekijkt, kan je reacties rapporteren die je beledigend of aanstootgevend vindt door de reactie te selecteren en vervolgens Reactie rapporteren. Als je een reactie van iemand rapporteert, zie je geen berichten meer van die persoon voor de rest van de live video. Het account wordt hierdoor echter niet geblokkeerd op Twitter of Periscope.

Kan ik een live video openen in Periscope vanuit Twitter?

Ja! Vanuit een live video in volledige schermweergave op Twitter: veeg naar rechts in iOS of veeg omhoog in Android om een optiemenu te openen. Tik in het menu op Open in Periscope.

Kan ik mijn live video's verwijderen?

Ja, je kan op elk moment alle geplaatste video's verwijderen.

Opmerking: Als je een Tweet verwijdert waarin een live video zit, wordt de video ook van Periscope verwijderd. Als je je video van Periscope verwijdert, wordt de Tweet niet automatisch van Twitter verwijderd.

Kan ik afzien van live gaan?

Ja, dat kan. Afzien van live video: ga naar Instellingen en privacy, tik op Privacy en veiligheid en deselecteer Verbinden met Periscope. De functionaliteit is nu uitgeschakeld.

Als je deze functionaliteit uitschakelt, kan je niet meer live gaan op Twitter, of reageren op of hartjes sturen bij live video's van anderen. Je bestaande live video's blijven nog wel beschikbaar op Twitter en Periscope. Je kan altijd bestaande live video's uit Twitter en Periscope verwijderen door de Tweet met je live video te verwijderen.

Kan ik live gaan als mijn Tweets zijn afgeschermd?

Je kan niet live gaan vanuit Twitter als je Tweets worden afgeschermd. Je kan wel Periscope downloaden en met Periscope een live privévideo uitzenden.

Als je je Tweets afschermt nadat deze al openbaar zijn geplaatst, zijn je live video's alleen vindbaar voor je volgers op Twitter, maar blijven beschikbaar in Periscope. Je kan bestaande live video's uit Twitter en Periscope verwijderen door de Tweet met je live video te verwijderen.

Kunnen mensen die mijn live video bekijken erop reageren?

Mensen kunnen rechtstreeks via Twitter en Periscope reageren op live video's. Voor meer informatie ga je naar het Periscope-helpcentrum.

Waar vind ik meer live video's om te kijken?

Download Periscope om live video's van over de hele wereld te ontdekken.

Wat voor content is toegestaan voor live video's?