X voor iOS gebruiken

De X-app voor iOS kan worden gebruikt op een iPhone, iPad of iPod Touch apparaat.

Registreren voor een account
  1. Download de X-app voor iOS als je deze nog niet hebt geïnstalleerd.
  2. Zodra de app is geïnstalleerd, kan je rechtstreeks vanuit de app inloggen met een bestaand account of je registreren voor een nieuw account.Meer informatie over het beheren van meerdere X-accounts via je app.
  3. Je wordt door de registratieprocedure geleid en je wordt gevraagd om informatie zoals je naam en e-mailadres in te voeren.
  4. Als je tijdens de registratie een e-mailadres hebt opgegeven, ontvang je direct een e-mail met instructies, zodat we je e-mailadres kunnen verifiëren.
  5. Als je tijdens de registratie een telefoonnummer hebt opgegeven, ontvang je direct een sms-bericht met een code, zodat we je nummer kunnen verifiëren.
  6. Lees hoe je instellingen aanpast voor je nieuwe account.

Je profiel bewerken

1. Tik op het navigatiemenu en tik vervolgens op Profiel.
  2. Tik op Wijzig profiel.
  3. Hier kan je jouw profiel- en headerafbeelding (wordt ook wel 'banner' genoemd), weergavenaam, locatie, website en bio wijzigen. Lees meer over hoe je jouw profiel kan aanpassen, inclusief instructies voor het toevoegen van je geboortedatum.
  4. Breng de gewenste wijzigingen aan en tik vervolgens op Opslaan.
    Opmerking: deze instructies gelden voor versies van X voor iPhone of iPad op iOS 7 en hoger.

Je dataverbruik verminderen

Om te zorgen dat X minder data gebruikt, kan je de modus Datagebruik beperken inschakelen. Bepaal welke media je in realtime wil downloaden om je datagebruik te beperken.

In deze modus worden afbeeldingen in een lagere kwaliteit geladen en worden video's niet automatisch afgespeeld. Als je een afbeelding in een hogere kwaliteit wil bekijken terwijl Beperk datagebruik is ingeschakeld, hou je de afbeelding ingedrukt of tik je op het icoon meer en selecteer je Laad hoge kwaliteit.

Posts plaatsen en verwijderen

Een post plaatsen:

1. Tik op het post-icoon
  2. Stel je bericht op en tik op posten.
  3. In de statusbalk van je apparaat wordt een melding weergegeven die verdwijnt nadat de post is verzonden.

Een post opslaan als concept:

1. Als je jouw post wil opslaan als concept, tik je op Annuleer in het opstelvenster voor de post en selecteer Bewaar concept
  2. Je kan altijd toegang tot je concepten krijgen door op het post-icoon te tikken en vervolgens op Concepten. Je ziet de Concepten melding pas als je ten minste één concept hebt opgeslagen. Als je uitlogt bij je account via je app of je app verwijdert, worden alle concepten die je hebt opgeslagen verwijderd en kunnen ze niet meer worden hersteld.

Een account beantwoorden of vermelden:

1. Tik op het symbool @ om een lijst weer te geven met accounts die jij volgt.
  2. Wanneer je een gebruikersnaam begint te typen, worden de resultaten in de lijst steeds verder beperkt.
  3. Zodra je het gewenste account hebt gevonden, tik je op de bijbehorende gebruikersnaam. Deze wordt dan ingevuld in de post. Zo nodig wordt het aantal tekens aangepast.
  4. Meer informatie over de verschillen tussen antwoorden en vermeldingen.

Een hashtag in je post opnemen:

1. Tik op het #-symbool en zodra je begint te typen, verschijnt er een lijst met actuele trends die met die letter(s) beginnen.
  2. Je kan ervoor kiezen een van deze voorgestelde hashtags op te nemen (tik erop om deze te selecteren) of je kan jouw eigen hashtagtekst toevoegen.

Een foto of GIF bij je post plaatsen:

1. Tik op het foto-icoon  om een foto te maken of kies een foto of GIF uit je galerij. Je kan maximaal vier foto's in een post selecteren.
  2. Wanneer je klaar bent met het selecteren van je foto's, tik je op Voeg toe.
  3. Zodra je een foto hebt gemaakt of geselecteerd, krijg je de mogelijkheid om een filter toe te passen en de afbeelding bij te snijden door op het potlood-icoon  op de bijgevoegde foto('s) te tikken.
  4. Je kan mensen in je foto('s) taggen door te tikken op Wie staat er op deze foto? Typ een volledige naam of @ gebruikersnaam en tik vervolgens op Gereed.
  5. Meer informatie over het tweeten van foto's, inclusief instructies voor het wijzigen van de privacyinstellingen voor fototags.

posten met je locatie:

1. Selecteer het locatieicoon  om je locatie toe te voegen en deze op te nemen in je post.
  2. Meer informatie over het gebruik van de locatiefunctionaliteit op je mobiele apparaat.

Een URL in een post opnemen:

1. Links worden automatisch ingekort door de eigen service t.co van X.
  2. Als je een URL in een post typt of plakt, neemt deze de tekens van je tekenlimiet in beslag, ongeacht hoe lang de oorspronkelijke link is.

Een post verwijderen:

1. Tik in het navigatiemenu op Profiel.
  2. Ga naar de post die je wil verwijderen.
  3. Selecteer het icoon  dat zich bovenaan de post bevindt.
  4. Tik op post verwijderen.
  5. Tik ter bevestiging op Verwijder.

Selecteren van tekst in een post:

Het is eenvoudig om stukken tekst in een post te kopiëren en plakken, en om daarmee te zoeken. Ga aan de slag door te tikken op een post om deze te bekijken in volledige schermweergave.

1. Druk, hou vast en sleep om een woord of stuk tekst in de post te markeren.
  2. In het pop-upvenster kan je kiezen uit Kopiëren, Alles selecteren, Opzoeken, Zoek of Negeren.
    1. Als je Zoek selecteert, wordt de geselecteerde tekst automatisch in de zoekbalk van X gezet. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar een pagina met de zoekresultaten waarin je kan bladeren.
    2. Als je Negeren selecteert, wordt de geselecteerde tekst gepresenteerd in een pop-up pagina met de instellingen voor negeren. Je kan kiezen of je de geselecteerde tekst wil kiezen in de tijdlijn van je startpagina en/of Meldingen. Je kan ook opgeven hoe lang de tekst moet worden genegeerd en je kan de optie Van iedereen of Van personen die je niet volgt selecteren. Als je klaar bent, tik je op Bewaar. Lees meer over negeren op X.

Sneltoetsen gebruiken

Je gebruikt sneltoetsen in je X-app via een bluetooth-toetsenbord dat is verbonden met je iPhone of iPad. Daarnaast kan je ook het Smart Keyboard of andere compatibele toetsenborden voor je iPad gebruiken. Tip:hou op een iPad de command-toets ingedrukt als je de volledige lijst met sneltoetsen wil zien.

Navigatie

• cmd-1  =  startpagina (druk opnieuw om omhoog te scrolllen)
  • cmd-2  =  tabblad Verken (druk opnieuw om omhoog te scrolllen)
  • cmd-3  =  tabblad Meldingen (druk opnieuw om omhoog te scrolllen)
  • cmd-4  =  privéberichten
  • cmd-`  =  navigatiemenu
  • space  =  navigatiemenu
  • shift-space =  pagina omhoog
  • ⇧  =  pagina omhoog scrolllen
  • ⇩  =  pagina omlaag scrolllen
  • cmd-  =  terug
  • cmd-  =  naar boven
  • cmd-shift-]  =  volgende subtabblad
  • cmd-shift-[  =  vorige subtabblad
  • cmd-F  =  zoeken
  • cmd-,  =  instellingen
  • cmd-R  =  vernieuwen
  • cmd-M  =  inschakelen/uitschakelen van de donkere modus
  • cmd-  =  accountlijst
  • cmd- + =  tekst groter maken
  • cmd- - =  tekst kleiner maken
  • cmd-0  =  standaard tekstgrootte
  • cmd-W  =  sluiten
  • esc  =  sluiten

Momenten en mediaview

•   =  navigeren door Momenten, mediaviewer

Detailweergave van posts en mediaview

• R  =  antwoorden
  • T  =  repost
  • L  =  vind-ik-leuk
  • cmd-U  =  naar gebruikersprofiel

Opstelvenster voor posts

• cmd-N  =  nieuwe post
  • cmd-return  = post verzenden

Privébericht

• cmd-N  =  nieuw privébericht
  • return  =  privébericht verzenden

Verzoeken van volgers goedkeuren of weigeren

Als je jouw posts hebt afgeschermd, ontvang je volgverzoeken van andere accounts die jou willen volgen. Je kan volgverzoeken accepteren of weigeren op je profieltabblad.

Lijsten maken en beheren

1. Tik of klik in het navigatiemenu op Lijsten.
  2. Bekijk je lijsten via Volgend of Lid van.
  3. Om een nieuwe lijst te maken, tik je op het Nieuwe lijst -icoon .
  4. Je kan een Lijst beheren door achtereenvolgens op de naam van de Lijst en op Bewerken te tikken. Hier kan je de eigenschappen van de Lijst aanpassen, leden van de Lijst beheren of de Lijst verwijderen.

Meer informatie over lijsten.

Je scherm aanpassen

1. Tik in je profielmenu op Instellingen en privacy.
  2. Tik op Toegankelijkheid, weergave en talen.
  3. Tik op het tabblad Weergave en geluid.
  4. Versleep de schuifregelaar om de lettergrootte te wijzigen
  5. Tik op de schuifregelaar voor Donkere modus om de scherminstellingen aan te passen.
  6. Kies Dimmen of Donker door op je voorkeur te tikken.
  7. Als je deze functionaliteit wil uitschakelen, tik je opnieuw op de schuifregelaar naast Nachtmodus.

De donkere modus snel inschakelen via het menu

1. Tik op je profielmenu.

2. Tik op het gloeilamp icoon  om naar de instellingen voor de donkere modus te gaan.

3. Tik op de schuifregelaar naast Donkere modus om de functionaliteit in te schakelen.
  4. Tik op Dimmen of Donker om een thema te kiezen.

Je media- en webopslag leegmaken

X voor iOS slaat in de app content op en deze kan ruimte innemen op je apparaat. Om ruimte te maken kan je jouw X-media- en/of webopslag leegmaken.

Je mediaopslag leegmaken:

1. Tik in je profielmenu op Instellingen en privacy.
  2. Tik of klik onder Toegankelijkheid, weergave en talen op Datagebruik.
  3. Tik onder Opslag op Mediaopslag.
  4. Tik op Wis mediaopslag.
  5. Tik op Wis mediaopslag om te bevestigen.

Je webopslag leegmaken:

1. Tik in je profielmenu op Instellingen en privacy.
  2. Tik of klik onder Toegankelijkheid, weergave en talen op Datagebruik.
  3. Tik onder Opslag op Webopslag.
  4. Kies tussen Wis webpaginaopslag en Wis alle webopslag. Tik om je keuze te maken.
  5. Tik op Wis webpaginaopslag of Wis alle webopslag om te bevestigen.