Hulp bij mijn gehackte account

Als je account is gehackt, maar je nog wel kan inloggen, kan je via deze pagina je account beveiligen en ongewenst gedrag stoppen.

Is mijn account gehackt?

Is het volgende van toepassing?

• Zijn er onverwachte posts geplaatst via je account?
  • Zijn er onbedoeld privéberichten verstuurd via je account?
  • Heb je andere activiteiten in je account gezien die je niet zelf hebt uitgevoerd of goedgekeurd (zoals volgen, ontvolgen of blokkeren)?
  • Heb je een melding van ons ontvangen met het bericht dat je account mogelijk is gehackt?
  • Heb je een melding van ons ontvangen met het bericht dat je accountgegevens zijn gewijzigd en heb je deze niet zelf aangepast?
  • Heb je gemerkt dat je wachtwoord niet meer werkt en word je gevraagd het te resetten?

Ga als volgt te werk als het antwoord op een van deze vragen 'ja' is:

1. Je wachtwoord wijzigen

Wijzig onmiddellijk je wachtwoord in het tabblad Wachtwoord in je instellingen. Als je bent uitgelogd, ga naar dan Inloggen en klik op Wachtwoord vergeten om je wachtwoord opnieuw in te stellen. Kies een sterk wachtwoord dat je nog niet eerder hebt gebruikt.

2. Zorg ervoor dat je een veilig e-mailadres gebruikt.

Zorg ervoor dat het e-mailadres dat aan je account is gekoppeld, veilig is en dat niemand anders er toegang toe heeft. Je kan je e-mailadres wijzigen in de X voor iOS of Android-app of door in te loggen op X.com en naar het tabblad Accountinstellingen te gaan. Lees dit artikel voor instructies voor het bijwerken van je e-mailadres en bekijk dit artikel voor aanvullende veiligheidstips voor je e-mailaccount.

3. Blokkeer verbindingen met applicaties van derden.

Log in en ga naar Applicaties in de instellingen. Trek de toegang in voor applicaties van derden die je niet herkent.

4. Update je wachtwoord voor vertrouwde applicaties van derden.

Update je wachtwoord van X in de desbetreffende applicatie als een vertrouwde externe applicatie je wachtwoord gebruikt. Anders word je mogelijk tijdelijk buitengesloten vanwege mislukte pogingen om in te loggen.

Je account zou nu veilig moeten zijn en geen onverwachte accountactiviteiten meer moeten vertonen. Als er zich nog steeds problemen voordoen, dien je een ondersteuningsverzoek in voor hulp.

5. Neem contact op met het ondersteuningsteam, als je meer hulp nodig hebt.

Dien een ondersteuningsverzoek in als je nog steeds niet kan inloggen na het opnieuw instellen van je wachtwoord. Gebruik het e-mailadres dat aan het gehackte account van X is gekoppeld. Vervolgens sturen we extra informatie en instructies naar dat e-mailadres. Vermeld tijdens het indienen van je ondersteuningsverzoek zowel je gebruikersnaam als de datum waarop je voor het laatst toegang had tot je account.

Lees meer over wat je kan doen wanneer je geen toegang meer hebt tot het e-mailadres dat is gekoppeld aan je account van X.

Beveilig je account met eenvoudige voorzorgsmaatregelen

Neem deze voorzorgsmaatregelen als je account is gehackt:

• Verwijder ongewenste posts die zijn geplaatst terwijl je account gehackt was.
  • Controleer je computers op virussen en malware, vooral als er nog steeds ongeautoriseerde accountactiviteiten plaatsvinden nadat je je wachtwoord hebt gewijzigd.
  • Installeer beveiligingspatches voor je besturingssysteem en applicaties.
  • Gebruik altijd een sterk, nieuw wachtwoord dat je niet ook voor andere applicaties gebruikt en dat een ander niet eenvoudig kan raden.
  • Overweeg het gebruik van Tweestapsverificatie. Als je inlogverificatie gebruikt, hoef je niet alleen op je wachtwoord te vertrouwen, maar vindt er een tweede controle plaats om er zeker van te zijn dat jij de enige bent die toegang heeft tot je account van X.  Het is een kritieke beveiligingsfunctie die een extra beschermingslaag toevoegt aan je account en het risico op ongeoorloofde toegang aanzienlijk vermindert.
  • Deel je inloggegevens met niemand als best practice om het risico op het hacken van je account te minimaliseren.

Meer informatie is beschikbaar op de pagina met tips voor accountbeveiliging.

Hoe kan een account worden gehackt?

Accounts kunnen worden gehackt als je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt gedeeld met een schadelijke applicatie of website van derden, als je account van X kwetsbaar is als gevolg van een zwak wachtwoord, als er virussen of malware op je computer zijn gekomen die wachtwoorden verzamelen of als je een gehackt netwerk gebruikt.

Onverwachte updates willen niet altijd zeggen dat je account is gehackt. Het kan ook voorkomen dat er een bug in een applicatie van derden zit die onverwachte activiteiten veroorzaakt. Als je ziet dat er vreemde activiteiten plaatsvinden, kan je deze stoppen door je wachtwoord te wijzigen en/of de verbinding te blokkeren zodat de applicatie geen toegang meer heeft tot je account.

Het is het beste om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je updates in je account ziet die je niet zelf hebt geplaatst of goedgekeurd.