Beleid inzake financiële scams

Overzicht

September 2019

Je mag de diensten van X niet gebruiken om informatie kunstmatig op te blazen of achter te houden, en je mag geen gedrag vertonen dat de ervaring van gebruikers op X manipuleert of verstoort.

Wij willen dat X een plek is waar mensen verbindingen kunnen aangaan en betrouwbare informatie kunnen vinden. Om deze reden mag je de diensten van X niet gebruiken om anderen te misleiden om je geld of persoonlijke financiële gegevens te sturen via scamtactieken, phishing of andere frauduleuze of misleidende methoden.

Wat is een schending van dit beleid?

Het gebruik van scamtactieken op X om geld of persoonlijke financiële gegevens te verkrijgen is onder dit beleid verboden. Het is niet toegestaan om accounts aan te maken, posts te plaatsen of privéberichten te sturen die om interactie met dergelijke frauduleuze praktijken vragen. Voorbeelden van verboden, bedrieglijke tactieken zijn onder andere:

• Relatie/vertrouwenbouwende scams. Je mag anderen niet misleiden om jou geld of persoonlijke financiële gegevens te sturen door een vals account te beheren of door zich voor te doen als een publieke figuur of een organisatie.
  • 'Money-flipping'-scams. Je mag je niet inlaten met 'money flipping'-scams (bijvoorbeeld iemand garanderen dat je hem een groot geldbedrag stuurt in ruil voor een kleinere eerste betaling via een bankoverschrijving of een prepaid betaalkaart).
  • Bedrieglijke kortingen. Je mag geen regelingen aanbieden die kortingen beloven aan anderen waarbij de uitvoering van de aanbiedingen wordt betaald met gestolen creditcards en/of gestolen financiële gegevens.
  • Phishing scams. Je mag je niet voordoen als of impliceren dat je gelieerd bent aan een bank of andere financiële instelling om zo persoonlijke financiële gegevens van anderen te verkrijgen. Denk eraan dat andere vormen van phishing om dergelijke informatie te verkrijgen ook een schending vormt van ons beleid inzake manipulatie van het platform en spam.

Wat is geen schending van dit beleid?

Zoals hierboven beschreven, onderneemt X actie tegen accounts die zich bezighouden met bedrieglijke oplichting, phishing of andere fraudetactieken. X grijpt niet in in financiële geschillen tussen personen die X gebruiken, zoals:

• Claims met betrekking tot de verkoop van goederen op X.
  • Betwiste terugbetalingen van particulieren of merken.
  • Klachten over de slechte kwaliteit van ontvangen goederen.

Wie kan schendingen van dit beleid rapporteren?

Iedereen mag accounts of posts rapporteren via ons speciale rapportagesysteem. Deze rapporten worden verzameld om onze handhavingssystemen te verfijnen en nieuwe en opkomende trends en gedragspatronen te ontdekken, en je ontvangt misschien geen individuele reactie op jouw rapport.

Hoe kan ik schendingen van dit beleid rapporteren?

In de app

Vanuit de app kan je deze content als volgt ter beoordeling rapporteren:

1. Selecteer post rapporteren via het icoon .
  2. Selecteer Het is verdacht of spam.
  3. Selecteer de optie die het best aangeeft op welke manier de post verdacht is of spam verspreidt.
  4. Verstuur je rapport.

Desktop

Op een desktop kan je deze content als volgt rapporteren:

1. Selecteer post rapporteren via het  icoon.
  2. Selecteer Het is verdacht of spam.
  3. Selecteer de optie die het best aangeeft op welke manier de post verdacht is of spam verspreidt.
  4. Verstuur je rapport.

Wat gebeurt er als je dit beleid schendt?

De gevolgen van het schenden van dit beleid zijn afhankelijk van het type en de ernst van de schending en eventuele eerdere schendingen. We kunnen onder meer het volgende doen:

Anti-spamtesten

Wanneer we verdachte activiteit waarnemen, kunnen accounts worden geblokkeerd en worden gevraagd aanvullende gegevens te verstrekken (zoals een telefoonnummer) of een reCAPTCHA op te lossen.

URL's op een zwarte lijst zetten

URL's die volgens ons onveilig zijn, zetten we op een zwarte lijst of we sturen er waarschuwingen over. Hier vind je meer informatie over onveilige links, zoals hoe je in beroep kan gaan als we jouw URL onterecht als onveilig hebben bestempeld.

Verwijdering van posts en tijdelijke vergrendeling van accounts

Als de schending op zich staat of voor het eerst voorvalt, kunnen we een aantal maatregelen treffen, uiteenlopend van het verwijderen van één of meer posts tot het tijdelijk vergrendelen van de accounts. Elke volgende poging tot oplichting, phishing of andere vormen van fraude zal resulteren in een permanente opschorting.

Permanente opschorting

Bij ernstige schendingen worden accounts de eerste keer al permanent opgeschort. Voorbeelden van ernstige schendingen zijn:

• het beheren van accounts waarbij het overgrote deel van het gedrag een schending vormt van het hierboven beschreven beleid;
  • het aanmaken van accounts om opgeschorte accounts te vervangen of na te bootsen.

Meer hulpbronnen

Meer informatie over ons beleid inzake manipulatie van het platform en spam.