Woordenlijst

# (hashtag)

Zie "hashtag".

@

Het @-teken wordt gebruikt om gebruikersnamen in posts aan te duiden: "Hallo @X!" Anderen kunnen jouw @gebruikersnaam gebruiken om jou te vermelden in posts, om jou een bericht te sturen of als link naar jouw profiel.

dashboard voor activiteiten

Onze gebruiksvriendelijke analysetool waarmee je meer informatie krijgt over je posts en over hoe goed ze aansluiten bij je doelgroep.

Waarschuwingen

Via X-waarschuwingen kan het publiek worden geïnformeerd over noodsituaties door instanties die belast zijn met de openbare veiligheid. Daarbij wordt belangrijke, urgente content benadrukt door middel van meldingen en een opvallende vormgeving.

Blokkeren

Als je een X-account blokkeert, kan het betreffende account jou niet volgen en jou niet aan zijn of haar X-lijsten toevoegen. Bovendien ontvang je geen melding als het account jou in een post vermeldt.

bio

Je bio is een korte persoonlijke beschrijving (van maximaal 160 tekens) die in jouw profiel wordt weergegeven en waarin je jouw persoonlijkheid op X kan laten zien.

Bladwijzers

Een functionaliteit waarmee je posts in je tijdlijn kan bewaren voor eenvoudige, snelle toegang op elk gewenst moment.

cashtag

Een cashtag bestaat uit het beurssymbool van een bedrijf, voorafgegaan door het dollarteken, zoals $TWTR. Wanneer je op een cashtag klikt, krijg je andere posts te zien waarin hetzelfde beurssymbool wordt vermeld.

bug

Een interne fout in de code en functionaliteit op onze site. Als je een fout vindt, kan je het ons laten weten via een bericht aan @XSupport.

donkere modus

Donkere modus voor X heeft een donker kleurenpalet dat prettig is voor het gebruik van X in omgevingen met weinig licht. De donkere modus is beschikbaar op twitter.comX voor iOS en X voor Android.

Privéberichten

Privéberichten (of PB's) zijn persoonlijke berichten die van het ene X-account naar een ander X-account worden verzonden. Je kan privéberichten gebruiken voor een-op-een gesprekken of voor gesprekken tussen groepen.

deactiveren

Als je jouw account deactiveert, wordt je account in een wachtrij gezet om na 30 dagen permanent van X te worden verwijderd. Tijdens deze 30 dagen bedenktijd kan je jouw account op elk gewenst moment heractiveren.

Weergave

Op X voor het web kan je met de optie Weergave vanuit je menu je scherm aanpassen en een andere lettergrootte, kleur en achtergrond instellen.

Tabblad Verkennen

Op het tabblad Verkennen op X zie je populaire onderwerpen, Momenten, live-evenementen, jouw Topics en meer.

DM-dok

Op X voor het web zijn al je berichten beschikbaar in een handig klein venster rechtsonder in je scherm. Zo kan je scrollen en PB's openen zonder dat je hoeft te schakelen tussen vensters.

volgen

Je abonneren op een X-account wordt 'volgen' genoemd. Als je een account wil volgen, klik je op het icoon Volgen naast de accountnaam op de profielpagina van de gebruiker. Vanaf dat moment worden nieuwe posts van die gebruiker in je account weergegeven zodra ze zijn geplaatst. X-gebruikers kunnen op elk gewenst moment iemand anders volgen of ontvolgen, met uitzondering van geblokkeerde accounts.

volg

Als iemand op de knop Volgen klikt om jouw X-account te volgen, noemen we het resultaat een 'volg'. In je X-profiel kan je zien hoeveel mensen jou volgen, oftewel hoeveel volgers je hebt.

aantal volgers

Dit aantal geeft aan hoeveel mensen jij volgt en hoeveel mensen jou volgen. Je vindt deze gegevens in je X-profiel.

hacking

Zonder toestemming toegang verkrijgen tot een account via phishing, het raden van wachtwoorden of het stelen van sessies. Dit wordt gewoonlijk gevolgd door het zonder toestemming plaatsen van berichten vanuit het gehackte account. Gehackte accounts noemen we ook wel "gecompromitteerde" accounts. Lees hier wat je moet doen als je account is gehackt of gecompromitteerd. Hier vind je meer informatie over hoe je jouw account veilig kan houden.

geolocatie, geotagging

Wanneer je via geolocatie of geotagging een locatie aan je post toevoegt, kunnen degenen die jouw post lezen, zien waar je was toen je de post plaatste.

hashtag

Hashtags zijn woorden of woordzinnen die worden voorafgegaan door het #-teken. Wanneer je op een hashtag klikt of tikt, krijg je andere posts met hetzelfde trefwoord of onderwerp te zien.

verborgen antwoord

Auteurs van posts hebben de optie om antwoorden op hun posts te verbergen achter een icoon. Een verborgen antwoord kan nog steeds door iedereen worden bekeken, maar het is niet direct zichtbaar in het hoofdgesprek van de post.

impersonatie

Online impersonatie (jezelf voordoen als iemand anders) met het doel om te bedriegen, is verboden volgens de X-regels. Parodieaccounts zijn wel toegestaan.

Startpagina

Op de tijdlijn van je startpagina wordt een reeks posts weergegeven van accounts die jij op X volgt.

leuk vinden

Tik op het harticoon om een post leuk te vinden. Zo laat je de auteur ook weten dat je de post waardeert.

Lijst

In je eigen account kan je een Lijst van andere X-accounts maken op basis van onderwerp of interesse (bijv. een lijst vrienden, collega's, beroemdheden of sporters). Met een lijst maak je een tijdlijn van posts die je ook kan vastzetten boven op de tijdlijn van je startpagina. We hebben het ook gemakkelijk gemaakt om nieuwe openbare lijsten te ontdekken die je kan volgen!

vermelding, vermelden

Het vermelden van andere accounts in je post door middel van het @-teken direct gevolgd door de gebruikersnaam wordt een 'vermelding' genoemd. Verwijst ook naar posts waarin jouw @gebruikersnaam voorkomt.

mobiele website

De X-website die speciaal is ontworpen voor jouw mobiele apparaat. Ga naar mobile.twitter.com. Als je mobile.twitter.com via een smartphone of tablet bezoekt, maak je gebruik van X Lite zodat je weinig data verbruikt.

naam

Je weergavenaam of accountnaam is een persoonlijk identificatiemiddel (soms een bedrijfsnaam of echte naam) die wordt weergegeven op je profielpagina en gebruikt wordt om je te identificeren tegenover je vrienden, zeker als je gebruikersnaam afwijkt van je naam of bedrijfsnaam.

Meldingen

In de tijdlijn Meldingen worden je interacties met andere X-accounts weergegeven, zoals vermeldingen, vind-ik-leuks, Reposts en wie jou recentelijk heeft gevolgd. Op jouw verzoek sturen we je meldingen via e-mail of sms, of via de X-app voor iOS of Android.

phishing

Iemand ertoe overhalen zijn of haar gebruikersnaam en wachtwoord te geven. Dit gebeurt op verschillende manieren: door iemand naar een valse inlogpagina te sturen of naar een pagina die meer volgers belooft, of door iemand gewoon om zijn of haar gebruikersnaam en wachtwoord te vragen via een privébericht of e-mail.

parodie

Je kan op X parodieaccounts maken om iets voor de grap te parodiëren of op de hak te nemen. Daarnaast kan je ook commentaar- en fanaccounts maken. Om aan ons strenge beleid ten aanzien van impersonatie te voldoen, moet bij deze accounts duidelijk worden aangegeven dat het om een parodie-, fan- of commentaaraccount gaat.

vastgemaakte posts

Je kan een van jouw posts bovenaan je profielpagina vastmaken om deze boven de chronologische stroom posts weer te geven.

profielfoto

De persoonlijke afbeelding die aan jouw account is gekoppeld. Het is ook de foto die naast al je posts wordt weergegeven.

profiel

Je profiel bevat niet alleen informatie die je met iedereen wil delen, maar ook alle posts die je hebt geplaatst. Aan de hand van je profiel en je @gebruikersnaam kan je worden geïdentificeerd op X.

Promoted Accounts

Promoted Accounts zijn door onze adverteerders voorgestelde accounts die je wellicht wil volgen. Deze accounts worden weergegeven in de tijdlijn op je startpagina, via Wie te volgen, in de zoekresultaten en op andere plaatsen op het platform.

Promoted posts

Promoted posts zijn posts waarvoor onze adverteerders hebben betaald. Deze posts worden weergegeven in de tijdlijn op je startpagina, bovenaan pagina's met zoekresultaten op X en op andere plekken op het platform. Zij zijn duidelijk gemarkeerd als "Promoted".

Promoted Trends

Promoted Trends zijn tijd-, context- en gebeurtenisgevoelige trends die door onze adverteerders worden promoted. Deze trends worden bovenaan de lijst met populaire onderwerpen op X en op andere plekken op het platform weergegeven. Zij zijn duidelijk gemarkeerd als "Promoted".

Promoted Video's

Promoted Video's zijn video's binnen Promoted posts waarvoor onze adverteerders hebben betaald. Deze posts worden weergegeven in de tijdlijn op je startpagina, bovenaan pagina's met zoekresultaten op X en op andere plekken op het platform. Zij zijn duidelijk gemarkeerd als "Promoted".

Post citeren

Je kan een reactie, foto's of een GIF bij de post plaatsen voordat je een post van iemand Repost naar jouw volgers.

afgeschermde posts

posts zijn standaard openbaar. Indien je ervoor kiest je posts af te schermen betekent dit dat alleen je volgers jouw posts zien.

opnieuw activeren

Je kan een gedeactiveerd account binnen 30 dagen na deactivering opnieuw activeren. Na 30 dagen worden gedeactiveerde accounts permanent verwijderd.

Repost

Een post die je naar je eigen volgers doorstuurt, noemen we een Repost. Dit type post wordt vaak gebruikt om nieuws of andere waardevolle ontdekkingen op X te verspreiden. Reposts behouden altijd hun oorspronkelijke naamsvermelding.

antwoord

Een reactie op de post van een ander. Je kan een post beantwoorden door naast de betreffende post op het icoon 'beantwoorden' te klikken of tikken. Naast het icoon 'beantwoorden' in een post wordt een antwoordteller weergegeven. Deze geeft het totale aantal antwoorden aan dat de post heeft ontvangen.

reposten

Door op de knop Reposten te klikken, kan je een post van een ander account delen en naar al je volgers doorsturen.

opgeschort

Opgeschorte accounts zijn accounts die geen gebruik meer mogen maken van X. Meestal is dat omdat ze de Algemene voorwaarden van X hebben geschonden.

spam

Verwijst naar diverse niet-toegestane activiteiten die in strijd zijn met de X-regels. Spam kan in het algemeen worden omschreven als ongevraagde, herhaalde activiteiten die een negatieve invloed hebben op andere accounts.

collectie

Een reeks gekoppelde posts van één persoon. Je kan extra context bieden, een update geven of een uitgebreid punt maken door meerdere posts aan elkaar te koppelen.

tijdlijn

Een tijdlijn is een realtime stream van posts. In de tijdlijn op je startpagina worden bijvoorbeeld alle posts weergegeven die zijn gedeeld door je vrienden en andere mensen die jij volgt.

datum-/tijdstempel

De datum en tijd waarop een post op X is geplaatst. De datum- of tijdstempel van een post wordt grijs weergegeven in de overzichtsweergave van elke post.

Topposts

posts die via een X-algoritme zijn aangewezen als de populairste of meest aansprekende posts op X van dat moment. Meer informatie over Topposts.

Onderwerpen

Onderwerpen zijn een manier om meer van je interesses op X te zien zonder dat je individuele accounts hoeft te volgen. Met onderwerpen kunnen we je X-beleving afstemmen op je persoonlijke voorkeuren met relevante posts, evenementen en advertenties.

trends

Trends zijn onderwerpen of hashtags die via een algoritme worden aangewezen als zeer populair op X op dat moment. Als je wil, kan je de lijst Trends aanpassen aan je locatie en aan wie je volgt.

Post

Een post (maximaal 280 tekens) kan foto's, GIF's, video's en tekst bevatten.

Posten

Het verzenden van een post. Posts worden weergegeven in X-tijdlijnen of kunnen worden ingesloten in websites of blogs.

Postknop

Iedereen kan de postknop aan zijn of haar website toevoegen. Door op deze knop te klikken, kunnen mensen op X een post met een link naar die site plaatsen. Ontdek hoe je de postknop aan je website kan toevoegen.

Postdeck

postdeck, beschikbaar op postdeck.com of in de Mac App Store, biedt een uitgebreidere X-ervaring met het beheren van meerdere X-accounts, het inplannen van posts om in de toekomst te plaatsen, het aanleggen van post-verzamelingen en meer.

X

Een informatienetwerk dat bestaat uit korte berichten (inclusief foto's, video's en links) uit de hele wereld. Registreer voor een account.

X-emoji

Een X-emoji is een specifieke reeks letters die wordt voorafgegaan door het #-teken. Met een X-emoji kan je een icoon op X genereren, zoals een nationale vlag of een andere kleine afbeelding.

X-polls

Met X-polls kan je je mening geven over vragen van anderen op X. Je kan ook zelf gemakkelijk een eigen poll maken; de resultaten krijg je meteen te zien.

Ontvolgen

zie "Volgen"

URL, URL's

Een URL (Uniform Resource Locator) is een internetadres dat naar een unieke pagina op internet verwijst.

geverifieerd account

Een geverifieerd X-account wordt van een blauw vinkje voorzien om aan te geven dat de auteur van de posts van dit account een legitieme bron is. Tot geverifieerde accounts behoren onder andere bekende mensen en personen die mogelijk te maken hebben gehad met identiteitsverwisseling op X.

gebruikersnaam

Een gebruikersnaam is de naam waarmee je wordt geïdentificeerd op X. Deze naam wordt altijd voorafgegaan door het @-teken. De gebruikersnaam van X Support is bijvoorbeeld @XSupport.

wie te volgen

De lijst Wie te volgen is een geautomatiseerde lijst van aanbevolen accounts waarvan wij denken dat jij ze interessant vindt. Deze lijst is gebaseerd op de typen accounts die je al volgt en op de accounts die deze gebruikers volgen.